Geride bıraktığımız yıllar boyunca Android ve iOS mobil cihazlarda hep önde olmak için birbirleriyle savaş içerisine girdiler. Her ikisinin de ileride olduğu veya zayıf kaldığı noktalar vardı. Fakat doğrusunu söylemek gerekirse Android şimdi yeni düşmanıyla yüzleşmek zorunda. Bu düşman bir bakımdan Android’e benzerken diğer yandan bir çok farklı yeniliğe sahip. Bu düşmanın adı TIZEN.
Tizen kullanışlılık açısından çok ileri özelliklere sahip. Bir çok elektronik cihaz üzerinde HTML5 tabanlı çalışabilen uygulamaları ile akıllı telefonlardan tabletlere, bilgisayarlardan televizyonlara kadar gündelik hayatımızda kullandığımız bir çok teknolojik cihazda çalışabilecek.
Şu anda piyasada bulunan cihazlardan sadece Samsung NX300‘de Tizen işletim sistemi bulunuyor. Bu cihaz üzerinde Samsung kamera yazılımı ile birlikte çalışan Tizen, ne kadar çok yönlü ve uyumlu olduğunu göstermiş durumda.
Tizen henüz geliştirilme aşamasında ve bizler gün geçtikçe Tizen’i daha çok elektronik cihazda görebiliriz. Çünkü Tizen uyumlu ve piyasadaki Android ve iOS‘a alternatif bir işletim sistemi olacağından, cihaz üreticileri tarafından daha şimdiden destek görmeye başladı bile. Android, Tizen’in ayak seslerini şimdiden duymaya başladı.
Sadece bir anlık Samsung telefonların Android ile çalışmadığını düşünün. Android günümüzdeki popülerliğini hiç bir zaman yakalayamayabilirdi. Çünkü Android işletim sisteminin kullanıldığı Samsung Galaxy serisi telefonlar, aynı iPhone markasının telefonları gibi popüler birer marka oldular. Bu durumdan Android de kendine oldukça iyi pay çıkardı diyebiliriz. Çünkü bu kadar yer etmiş ve isim yapmış, Android’in kullanıldığı başka bir marka ve model cihaz yok.
Samsung’suz bir Android dünyasını hayal bile edemiyoruz. Samsung tarafından daha şimdiden desteklenmeye başlanılan Tizen, zamanı geldiğinde ve yeteri kadar geliştirildiğinde, Samsung tarafından Android’e tekme vurulması anlamına gelebilir. Aynı zamanda böyle bir aşamada bir çok diğer mobil cihaz üreticisi de ürünlerinde Tizen kullanmaya başlayabilir. Samsung, android varken neden Tizen’i tercih etsin derseniz, bunun da şöyle bir sebebi var. Yeni geliştirilmiş ve içerisinde bir çok yenilik bulunan bir işletim sistemi, Tizen’e Samsung’un göz koyması durumunda ürünleriyle daha uyumlu ve belki de sadece Samsung için geliştirilen bir işletim sistemi Samsung için her yönden avantajlı olacaktır. Çünkü biliyoruz ki günümüzde Android bir çok marka ve model cihazlarda, hepsiyle uyumlu olmaya çalışarak biraz ağır ilerliyor. Yani bunun anlamı, Samsung için daha sık güncellenen telefonlar ve belki de kendi uygulama marketi olacaktır.
Bir diğer ihtimal ise Samsung’un her iki işletim sistemiyle, Android ve Tizen ile yoluna devam etmesi olacaktır. Fakat bu durumda, farklı cihazlarda farklı işletim sistemleri kullanmak Samsung için pratik anlamda yararlı olmayacaktır. Bu durumda Samsung kendi işletim sistemini Tizen olarak seçebilir ve Android bu durumda ağır bir darbe alabilir. Bir de Samsung’un arkasından diğer markalarda da Tizen’e bir geçiş olursa bu Android için bir felaket olabilir.
Tizen de Android gibi açık kaynaklı olan bir Linux tabanlı işletim sistemi. Durum böyle olunca Tizen, uyumluluğu ve esnekliği ile bir çok elektronik mobil cihaz üreticisinin de aklını çelebilir. Aslında bu durum en çok son kullanıcıların, yani bizlerin işine yarar. Çünkü Android ve Tizen arasında büyük markaları kapmak için başlayacak bir yarış bizlere yarayacaktır. Çünkü böyle bir yarış başladığında bunun anlamı daha hızlı gelişen ve daha yetenekli telefonlar olacak. Yani bir bakımdan piyasa Android’in tekelinden kurtulacak.
Tabi ki durum yazıda bahsettiğimiz gibi gelişmeyebilir. Yani Samsung, Android ile devam etme kararı alabilir, hatta birlikte hareket ederek daha piyasaya çıkmadan Tizen‘in sonunu bile getirebilirler. Bu markaların ne kadar güçlü olduklarını hepimiz biliyoruz.
İlerleyen yıllarda Tizen’in piyasaya çıkıp çıkamayacağını ve ne kadar yer edinebileceğini hepimiz göreceğiz. Android devi karşısında Tizen‘in şansını herkes merak ediyor. Bekleyip göreceğiz.
Yorumlar
“Tizen Nedir? Android’e Rakip mi Geliyor?” için bir yanıt
Sonu bada gibi olur..